Tulburari de nutritie

post-negru

Ce este tulburarea alimentara?

Termenul de „tulburare alimentară” descrie o boală psihologică, care afectează atât femeile, cât și bărbații, acoperind o arie largă de obiceiuri alimentare, de la mâncatul compulsiv până la anorexie.

  • Anorexia Nervosa
  • Bulimia Nervosa
  • Hiperfagia
  • Alte tulburări alimentare.

Anorexia Nervosa

Anorexia Nervosa este caracterizată prin obsesia pentru scăderea în greutate și frica exacerbată de luare în greutate. Oricât de slabe ar deveni, persoanele afectate se văd în continuare grase și urâte, chiar și atunci când organismele lor sunt extrem de slăbite. Persoanele sunt permanent preocupate de mâncare și de cantitatea de calorii consumate. La nivel psihologic, le este frică de maturizare, au tendințe perfecționiste și obsesive, un nivel de stimă de sine scăzut și sunt depresive.

Bulimia Nervosa

Bulimia este legată de un ciclu de hiperfagie (consumul de cantități enorme de mâncare într-o perioadă scurtă de timp), urmat de simțul pierderii controlului asupra cantității de mâncare ingurgitată care rezultă în adoptarea de strategii neadecvate pentru arderea caloriilor consumate. Aceste strategii cuprind vomitatul indus, folosirea laxativelor, diureticelor și pastilelor ce provoacă vărsături. Bulimia poate trece neobservată de către familie sau prieteni pe parcursul mai multor ani, deoarece persoanele afectate par să mănânce normal și nu scad neapărat mult în greutate. La nivel psihologic, persoanele ce suferă de bulimia nervosa sunt impulsiv-compulsive, nu mai dețin controlul asupra alimentației (care pare să corespundă cu pierderea controlului emoțional) și au un nivel de stimă de sine scăzut.

Hiperfagia

Hiperfagia este caracterizată de ingurgitarea unor cantități mari de mâncare mai repede decât în mod normal, de mâncatul până la apariția sentimentului inconfortabil de saturație, de mâncatul excesiv atunci când persoanei afectate nu îi este foame, de consumarea alimentelor în singurătate, de apariția dezgustului față de sine, a depresiei sau a vinei în urma supraalimentației.

Alte tulburări alimentare

Acestea se identifică în situația în care un pacient prezintă simptomele caracteristice unei alte tulburări alimentare cunoscute, însă în grade reduse ce fac imposibilă diagnosticarea cu certitudine a unei anumite dereglări de alimentație. În ciuda scăderii în greutate, greutatea persoanei afectate rămâne în limitele normale, vomitatul și alimentarea excesivă nu sunt foarte frecvente (ca în cazul bulimia nervosa), iar individul poate mesteca și apoi scuipa mâncarea în timpul supraalimentației. Femeile afectate nu prezintă dereglări de menstruație.

Cauze ale tulburărilor și dependențelor alimentare

Toate dereglările de alimentație sunt influențate de către imaginea pe care fiecare o are despre propriul corp. Nemulțumirea față de întregul corp sau față de anumite părți ale acestuia poate declanșa o tulburare alimentară. Tulburarea se va menține atâta timp cât persoana încearcă să atingă greutatea și forma fizică dorită, deseori nerealiste. Persoanele afectate sunt adesea într-o stare de negare, fie ea conștientă sau nu, refuză să recunoască existența unei probleme. Negarea este un obstacol puternic în calea tratamentului, pentru că ea descurajează persoana din a cere ajutor.

Pentru a mă contacta dă click AICI și folosește formularul de contact.

 

Logo Psihological vectorfat